Jobban járhatunk a saját biztosítóval

2013. október 18., péntek

Autózás során bekövetkezett balesetek esetén a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) szerint járó kifizetést jelenleg a kárt okozó autós biztosítójánál kell intézni, azonban egyszerűbb az ügyintézés menete, ha az autós saját biztosítóval rendelkezik. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sorra vette ezeket.

Ha saját biztosítóval rendelkezünk, a vétlen félnek nem a balesetet okozó sofőr biztosítóját kell felkeresnie, hanem a sajátját, ami máris hatalmas előny, hiszen így előre tudjuk, kit kell keresnünk az ügyben. Ennek alapján természetesen tudatosan, több szempontot mérlegelve választhatunk biztosítót, ráadásul biztos lehetünk abban, hogy megfelelő tájékoztatást kapunk, és az ügyintézés is rendben megy majd, hiszen a biztosítónak is érdeke, hogy megfelelően kiszolgáljanak. Ha nincs saját biztosítónk, szerencse kérdése, hogy milyen lesz az ügyintézés, milyen gyorsan kapjuk meg a pénzünket.

Útdíj kiszámítása

2013. június 04., kedd

Július 1-től jelentős változásokat vezetnek be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára, mivel az eddigi matricás útdíjfizetési rendszer helyett úthasználattól függő útdíjfizetési rendszer lép életbe. A korábbi megszokott időalapú úthasználat helyett az új HU-GO útdíj rendszerben már a ténylegesen megtett kilométerek után kell fizetniük a tehergépjárm
ű bezetőknek, amelyet környezetvédelmi és autóúttipus igénybevételével korrigálnak. Az online teherautó útdíj kalkulátor ennek a díjnak kiszámításában nyújt segítséget.

Kisteherautó hitel és lízing feltételek

2013. január 18., péntek

Kisteherautóra jellemzően nem magánszemélyeknek, hanem cégeknek van szükségük, ezért jelen menüpontban nem csupán a kisteherautóhitelre, hanem a kisteherautó vásárlásához megköthető lízingkonstrukciókra is kitérünk. Kisteherautónak vagy kishaszonjárműnek számít minden olyan autó, amely nem személyautóként van levizsgáztatva, és össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát (a terhelhetőség jellemzően fél és másfél tonna között mozog, így jön ki ez az összsúly).

Autósokat érintő változások 2013-ban

2012. december 29., szombat

2013 januárjától változik a kötelező biztosítás rendszere. A biztosítók ezentúl év közben bármikor hirdethetnek díjtarifát, nem csak évente egyszer, október utolsó napján. Az új rendszer szerint a tarifa a meghirdetés után hatvan nappal lép életbe. Aki újraköti a kötelező felelősségbiztosítását, a kötéskor érvényes díj egy évig érvényben marad attól függetlenül, hogy közben a biztosító hányszor módosít rajta. A meghirdetés helye is változik, már nem az eddigi két országos napilapban, hanem a biztosító saját weboldalán, a PSZÁF és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján jelennek meg a tarifák. Díjkedvezménynek csak az a feltétel minősül, amelynek teljesítése valóban csökkenti az összeget.

Újabb változások a KRESZ-ben

2012. augusztus 31., péntek

Már nem kötelező az EÜ csomag és a tűzoltókészülék, de tilos a lézerblokkolók használata.

A kormány már elfogadta azokat a kezdeményezéseket, amik több ponton is módosítják a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását, azaz a KRESZ-t.